CVD-КОМПОЗИТИ ТА СОЛЬОВІ РОЗЧИНИ-РОЗПЛАВИ: СХОЖІСТЬ ТА ВІДМІННОСТІ - Зінченко, В.Ф.; Менчук, В.В. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Встановлено певну подібність термодинаміки обмінних реакцій випаровування CVD –композитів типу Германій – халькогенід металу (ZnS), з одного боку, та розчинення речовин у сольовому розплаві – іншого. Обидва процеси є ендотермічними, а суттєву роль у їх перебігові відіграє ентропійна складова вільної енергії. Проте, через відмінність між глибоким вакуумом та сольовим розплавом наявні й відмінності, що полягають у можливості вторинної реакції комплексоутворення у другому випадку, що є неможли-вим у вакуумі. Суттєве значення у зворотних реакціях конденсації пари на підкладці та осадження мікрокристалів при кристалізації з розплаву набувають кінетичні фактори, які є суттєво відмінними у зазначених процесах.