СИНТЕЗ АНЕЛЬОВАНИХ СИСТЕМ ПО ПОЛОЖЕННЮ 1,2 НА ОСНОВІ 3-АРИЛІДЕН-5-ФЕНІЛ-1,2-ДИГІДРО-3H-1,4-БЕНЗДІАЗЕПІН-2-ОНІВ - Pavlovsky, V. I.; Bachynskyi, S. Y.; Andronati, S. A. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2014)
В результаті реакції 7-бром-5-арил-1,2-дигідро-3Н-1,4-бенздіазепін-2-онів з реагентом Лауссона були синтезовані 7-бром-5-арил-3-ариліден-1,2-дигідро-3Н-1,4-бенздіазепін-2-тіони, з яких при реакції с гідразингідратом були одержані 3-ариліден-7-бром-2-гідразино-5-феніл-3Н-1,4-бенздіазепіни. Кондесацією 3-ариліден-7-бром-2-гідразино-5-феніл-3Н-1,4-бенздіазепінів з триетилортоформіатом (триетилортоацетатом) або з мурашиною (оцтовою) кислотою були отримані 4-ариліден-8-бром-6-феніл-4Н-[1,2,4]триазоло[4,3-а] [1,4]-бенздіазепіни. Останні також були отримані взаємодією 7-бром-5-арил-3-ариліден-1,2-дигідро-3Н-1,4-бенздіазепін-2-тіонів з ацетилгідразином.4-Ариліден-8-бром-6-феніл-4Н-тетразоло[1,5-а][1,4]-бенздіазепіни були синтезовані в результаті реакції 3-ариліден-7-бром-2-гідразино-5-феніл-3Н-1,4-бенздіазепінів з нітритом натрію.