ВИЗНАЧЕННЯ ЗАЛИШКОВИХ КІЛЬКОСТЕЙ ФАВІПІРАВІРУ НА ПОВЕРХНЯХ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ МЕТОДАМИ ВЕРХ, ЛЮМІНЕСЦЕНЦІЇ ТА СПЕКТРОФОТОМЕТРІЇ - Yegorova, A. V.; Scrypynets, Yu. V.; Leonenko, I. I.; Umetskaya, I. V.; Voitiuk, O. D. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Визначення активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) в змивах з поверхні фармацевтичного обладнання необхідно для запобігання перехресного забруднення наступної партії продукції. Обґрунтований вибір методик аналізу дозволить оптимізувати систему контролю якості фармацевтичного підприємства, досягти економічної ефективності використання контрольно-вимірювальної апаратури. Розроблено високочутливі методики хроматографічного (ВЕРХ), люмінесцентного (Люм) і спектрофотометричного (СФ) визначення залишків противірусного препарату фавіпіравіру (ФАВ) в змивах при очищенні фармацевтичного обладнання. Оптимізовано хроматографічні умови та умови реєстрації власної люмінесценції фавіпіравіру. Вміст ФАВ в змивах (мкг/змив) визначають за градуювальним графіком. Запропоновані методики валідовані за наступними показниками: специфічність, лінійність, точність, межа виявлення і межа кількісного визначення. Коефіцієнти лінійних залежностей в досліджуваних концентраційних діапазонах відповідають допустимим значенням для методик визначення речовин, концентрація яких у пробі вище межі кількісного визначення. Градуювальні графіки представлені в інтервалах концентрацій 0,02-2,0 мкг/мл (ВЕРХ), 0,3-3,5 мкг/мл (Люм) і 1,0-20,0 мкг/мл (СФ), межі виявлення рівні 0,023 мкг/мл, 0,12 мкг/мл і 0,11 мкг/мл, відповідно. Ступінь вилучення фавіпіравіру з аплікаторів і поверхонь фармацевтичного обладнання становить більше 85 %. Люмінесцентна і СФ методики в порівнянні з ВЕРХ мають ряд переваг: менша трудомісткість, експресність та менша витрата реагентів, в той час як ВЕРХ-методика має більшу чутливість. Розроблені методики можуть бути рекомендовані для визначення залишкових кількостей фавіпіравіру при контролі якості очищення фармацевтичного обладнання.