СИСТЕМА Ag2S – SnS2 – P2S5 - Bereznuk, O. P.; Olekseuk, I. D.; Petrus’, I. I.; Smitiukh, O. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Квазіпотрійна система Ag2S – SnS2 – P2S5 характеризується квазібінарними перерізами між вихідними та тернарними фазами. На квазібінарному перерізі Ag7PS6 – Ag8SnS6 встановлено існування твердих розчинів Ag7+xP1-xSnxS6 (x =0÷0,31) та Ag8-xSn1-xPxS6 (x = 0÷0,21). Заміна атомів Р на суміш атомів [Ag+Sn] в α-твердому розчині призводить до зростання параметрів ґратки, заміна атомів Sn атомами Р в β-твердому розчині супроводжується зменшенням параметрів ґратки. Зміна параметрів ґратки не є прямолінійною та характеризується позитивним відхиленням від правила Вегарда. У роботі описана кристалічна структура двох фаз Ag7.31P0.69Sn0.31S6 ( а = 10.526(1) Å, ПГ (No 198) P213) та Ag7.8Sn0.8P0.2S6 ( а = 15.205(3) Å, b = 7.527(1) Å, c = 10.663(2) Å; ПГ (No 33) Pna21), які представляють собою крайні склади твердих розчинів.