ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ФЕРУЛОВОЇ КИСЛОТИ У ВИНОГРАДНИХ ВИНАХ - Beltyukova, S. V.; Teslyuk, O. I.; Liventsova, E. O. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2019)
Вивчено люмінесцентні властивості представника групи оксікорічних кислот – ферулової кислоти (ФК), яка є маркером якості виноградних вин. Встановлено, що в тонкому шарі сорбенту ФК має інтенсивну власну люмінесценцію, посилену в присутності іонів ітрію (III) і неіонної поверхнево-активної речовини (ПАР) Неонол 9-12. Знайдено оптимальні умови комплексоутворення сорбату. Досліджено вплив концентрації іонів ітрію (III), кислотності середовища, поверхнево-активних і донорно-активних речовин на люмінесцентні властивості сорбату комплексу. Встановлено, що максимальне збільшення інтенсивності люмінесценції комплексу (в 2,5 рази) у фазі сорбенту досягається в міцелярному середовищі Neonol 9-12. З метою вибору оптимальних умов і режимів хроматографування досліджений ряд нерухомих фаз, які розрізняються за своїми властивостями (Silufol – UV 254, Sorbfil – UV 254, Merck TLC Aluminium Plates, СТХ-1А). Найкращим виявилося застосування хроматографічних пластинок марки Merck TLC Aluminium Plates, на яких зображення плям ФК було більш чітким і придатним для кількісного аналізу. У якості рухомої фази була обрана система n-бутанол-оцтова кислота-вода (4:1:2). Як проявляючий запропоновано використовувати розчин хлориду ітрію (III) і ПАР Неонол 9-12. Для досягнення оптимального значення рН (6,5‑6,9) використовували 4% водний розчин уротропіну. Коефіцієнт відгуку ФК в цих умовах становить Rf =0,52. На підставі проведених досліджень розроблена методика твердофазного люмінесцентного визначення феруловой кислоти в винах різних виробників. Вміст ФК у винах визначали за градуїрувальним графіком, при цьому реєстрували Ilum сорбатів комплексів ітрію (III) хлориду з ФК при λ=485 нм (λзбуд = 365 нм). Правильність отриманих результатів перевіряли методом «введено-знайдено». Запропонована методика визначення ФК характеризується задовільними метрологічними характеристиками і простотою виконання. Відносне стандартнее відхилення становить (Sr) 4,5 – 7,8%. Межа виявлення ФК становить 0,03 мкг/мл.