ПОВЕРХНЯ ЛІКВІДУСА І ДІАГРАМА ПЛАВКОСТІ ПОТРІЙНОЇ СИСТЕМИ Ni–Ti–Zr В БАГАТІЙ НА НІКЕЛЬ ОБЛАСТІ СКЛАДІВ - Storchak А. М.; Velikanova Т. Ya.; Artyukh, L. V.; Turchanin М. А.; Agraval, P. G.; Petyukh V. М. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2019)
За результатами експериментального дослідження побудовано проекцію поверхні ліквідуса і діаграму плавкості потрійної системи Ni–Ti–Zr в області Ni–Ni3Ti–Ni7Zr2. По-верхня складається із чотирьох полів первинної кристалізації – твердих розчинів 〈Ni〉, 〈Ni3Ti〉, 〈Ni5Zr〉 і 〈Ni7Zr2〉. Температура ліквідуса знижується від обмежуючих подвійних систем у потрійну до мінімальної 1182 °С у точці Ni84.5Ti7.9Zr7.6 складу потрійної евтектики LЕ1 ↔ 〈Ni〉 + 〈Ni3Ti〉 + 〈Ni5Zr〉. Встановлено також координати інваріантних точок на поверхні ліквідуса у фазових рівновагах: LU1 + 〈Ni7Zr2〉 ↔ 〈Ni5Zr〉 + 〈Ni3Ti2〉 – Ni83.0Ti8.5Zr8.5 – 1190 °С; lе3 ↔ Ni + Ni5Zr – Ni87.4Ti4.5Zr8.1, 1187 °С; lе2 ↔ Ni3Ti + Ni7Zr2 –Ni76.3Ti13.2Zr10.5, 1288 °С.