КОМПЛЕКСНІ СПОЛУКИ ДИРЕНІЮ(ІІІ) З ІМІДАЗОЛОМ ТА БЕНЗІМІДАЗОЛОМ - Velychko, O. V.; Golichenko, O. A.; Shtemenko, O. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2019)
У роботі досліджено взаємодію (NBu4)2Re2Cl8 та транс-тетрахлороди-μ-алкілкарбоксилатів диренію(ІІІ) із представниками класу азолів – імідазолом та бензімідазолом за різних умов. Розроблено методики синтезу цис-[Re2(Х)4Cl4(CH3CN)2]Cl2 (Х – імідазол, бензімідазол) у середовищі електронодонорного органічного розчинника при нагріванні в інертній атмосфері. Як вихідні сполуки використано (NBu4)2Re2Cl8 та обрані азоли у мольному співвідношенні 1 : 10. Показано, що реакція між низкою транс-тетрахлороди-μ-алкілкарбоксилатів диренію(ІІІ) та азолами у недонорному розчиннику в інертній атмосфері приводить до утворення комплексних сполук загальної формули (XH)2Re2Cl8, в яких вказані азоли виступають як катіони. Цільові речовини синтезовані, виділені в індивідуальному стані, досліджені їх спектральні властивості. Методами ІЧ-, ЯМР-спектроскопії на 1Н та 13С, кондуктометрії та електронної абсорбційної спектроскопії підтверджені склад та будова одержаних речовин.