АДСОРБЦІЯ СУМІШЕЙ ТВІНІВ З ДОДЕЦИЛСУЛЬФАТОМ НАТРІЮ НА МЕЖІ ПОДІЛУ ФАЗ РОЗЧИН – ПОВІТРЯ - Streltsova, E. A.; Mazuryk, A. A. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2019)
Досліджено адсорбцію сумішей неіоногенних (Твін-40, Твін-60) та аніонної (додецилсульфат натрію) поверхнево-активних речовин на межі поділу фаз водний розчин – повітря. Встановлено синергетичний ефект зниження поверхневого натягу в області достатньо розбавлених бінарних розчинів Твінів з додецилсульфатом натрію в діапазоні мольних співвідношень компонентів суміші – n (Твін-40) : n (ДДСН) – 0,7 : 0,3; 0,5 : 0,5 і n (Твін-60) – n (ДДСН) – 0,7 : 0,3; 0,5 : 0,5; 0,3 : 0,7. Розраховано величини граничної адсорбції, значення площі, яка припадає на молекулу або агрегат поверхнево-активних речовин в адсорбційному шарі, а також величини стандартної вільної енергії Гіббса адсорбції сумішей Твінів з додецилсульфатом натрію. Відповідно до моделі Розена розраховано склад змішаних адсорбційних шарів на межі поділу фаз розчин – повітря, а також параметри міжмолекулярної взаємодії в адсорбційних шарах.