ІЗОТЕРМІЧНИЙ ПЕРЕРІЗ ДІАГРАМИ СТАНУ СИСТЕМИ Al2O3−TiO2−Yb2O3 ПРИ 1400 °С - Tyshchenko, I. S.; Lakiza, S. M.; Red’ko, V. P.; Dudnik, E. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2018)
Вперше побудовано ізотермічний переріз діаграми стану системи Al2O3−TiO2−Yb2O3 при 1400 °С. Нових фаз і помітних областей гомогенності на основі компонентів та подвійних сполук не знайдено. У трифазних областях слід очікувати наявність п’яти потрійних евтектик Al2TiO5 + TiO2 + Yb2Ti2O7, Al2TiO5 + Yb2Ti2O7 + Al2O3, Al2O3 +Yb2Ti2O7 + Yb3Al5O12, Yb2Ti2O7 + Yb3Al5O12 + Yb2TiO5, Yb3Al5O12 + Yb2TiO5 + С-Yb2О3, а на бінарних перерізах − чотири подвійні евтектики Al2TiO5 + Yb2Ti2O7, Al2O3 + Yb2Ti2O7, Yb3Al5O12 + Yb2Ti2O7, Yb3Al5O12 + Yb2TiO5.