СИНТЕЗ, БУДОВА ТА ТЕРМІЧНА СТІЙКІСТЬ КОМПЛЕКСІВ ГЕРМАНІЮ(IV), СТАНУМУ(IV) З RS-МИГДАЛЬНОЮ КИСЛОТОЮ - Martsinko, E. E.; Chebanenko, E. A.; Seifullina, I. I. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2018)
Вперше було отримано координаційні сполуки германію(IV) і стануму(IV) з RS-миндальною кислотою [Ge(Mand)2(H2O)2]∙2H2O (1), (H3O)[Ge(OH)(Mand)2] (2), [Sn(Mand)(HMand)2] 5Н2О (3). Термогравіметричне дослідження 1-3 показало, що комплекси є кристалогідратами. Терморозклад 1 і 2 носить ступінчатий характер. В температурному інтервалі 80-160°С спостерігається ендотермічний ефект з максимумом при 140°С і убутком маси, який відповідає двом молекулам кристалізаційної води, а при 160-220°С відбувається видалення ще двох молекул води, які входять до внутрішньої сфери комплексу. На термогравіграмі 2 в інтервалі температур 140-240°С спостерігається перший ендоефект з убутком маси, що відповідає видаленню двох молекул води, яка зв’язана більш міцно, ніж кристалізаційна. На відміну від 1 і 2, при нагріванні комплексу стануму 3 при 80‑170°С спостерігається ендотермічний ефект, який супроводжується видаленням п’яти молекул кристалізаційної води. Про зв’язування карбоксильної групи кислоти з германієм і станумом комплексах 1-3 свідчить зникнення смуги коливань ν(С=О) = 1716 см-1 і поява смуг νas(СОО–)=1690 см-1 для 1, νas(СОО–) =1688 см-1 , ν s(СОО–)=1323 см-1 для 2 і ν as(СОО–) =1654 см-1 , νs(СОО–) =1322 см-1 для 3, а також ν(С-О) гідрокисильної групи алкоголятного типу при 1064 см-1. В ІЧ-спектрах комплексів 1 і 2 відсутні деформаційні коливання С-ОН, в спектрі 3 – вони зберігаються при 1494 см-1. Це підтверджується і наявністю в ІЧ-спектрах 1 і 2 смуг валентних коливань зв’язку Ge-O = 744 см-1 для 1 і 737 см-1 для 2, а в спектрі 3 – ν(Sn-О) = 567 см-1. В той же час в спектрі комплексу 2 виявлена чітка смуга при 834 см-1, яка відноситься до деформаційних коливань групи Ge-O-H, отже, германій до складу цього комплексу входить в гідролізованій формі. Запропоновано схеми будови комплексів.