ЗАКРІПЛЕНІ НА ПРИРОДНОМУ КЛИНОПТИЛОЛІТІ ХЛОРИДИ 3d-МЕТАЛІВ У РЕАКЦІЇ НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОГО ОКИСНЕННЯ ДІОКСИДУ СІРКИ КИСНЕМ ПОВІТРЯ - Rakitskaya, T. L.; Kiose Т. A.; Raskola, L. A.; Golubchik, K. O.; Shulga, A. B.; Nazar А. P.; Stoyan, A.A. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2018)
Вивчена кінетика окиснення діоксиду сірки в присутності закріплених на природному клиноптилоліті хлоридів 3d‑металів. Показано, що зразки проявляють різний час захисної дії та час досягнення напівперетворення SO2, тривалість яких залежить від природи та вмісту МСl2 (М = Cu2+, Co2+, Mn2+, Cd2+). Встановлено, що найкращі захисні кінетичні та стехіометричні параметри реакції окиснення діоксиду сірки спостерігаються в разі композиції CuCl2/П‑Кл.