АДСОРБЦІЙНО-ДЕСОРБЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ ПРИРОДНОГО І МОДИФІКОВАНОГО ТРЕПЕЛУ ВІДНОСНО Cu(II) І Pd(II) – КОМПОНЕНТІВ КАТАЛІЗАТОРІВ ОКИСНЕННЯ МОНООКСИДУ ВУГЛЕЦЮ - Rakitskaya, T. L.; Kiose Т. A.; Golubchik, K. O.; Kara, A. L. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2017)
Досліджений вплив способів попереднього модифікування природного трепелу (термічна обробка в повітряному середовищу, кип’ятіння в воді та кип’ятіння в розведеній азотній кислоті) на адсорбційні властивості відносно купруму(II). Встановлено, що в області значень рівноважних концентрацій купруму(II), близьких до формуванню моношару, адсорбція супроводжується зменшенням рН, купрум(II) закріплюється так, як це передбачено іонообмінним механізмом, з утворенням внутришньосферних комплексів. Кінетичним методом оцінений ступінь витягу Сu(II) і Pd(II), що містяться в складі каталізаторів окиснення монооксиду вуглецю, а також міцність їх зв’язування з поверхнею.