ВИЗНАЧЕННЯ ЦИНКУ, КАДМІЮ, СВИНЦЮ ТА МІДІ В ЗРАЗКАХ КАВИ

Автор(и)

  • E. Yu. Kupchik Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-0947.2015.4(56).56696

Ключові слова:

важкі метали (цинк, кадмій, свинець, мідь, ), кава, інверсійна вольтамперометрія

Анотація

Вміст важких металів визначено в каві методом інверсійної вольтамперометрії. Пробопідготовка зразків виконана окиснювальною мінералізацією кави в нітратній кислоті в присутності пероксиду водню. Показано, що метод інверсійної вольтамперометрії може бути успішно використаний для визначення цинку, кадмію, свинцю та міді за умови їх сумісної присутності в зразках напою. Встановлено, що вміст свинцю та кадмію не перевищує допустимі норми.

Посилання

Dubіnіna A.A., Ovchinnіkova І.F., Petrіv V.O. Viznachennja vmіstu vazhkih metalіv u vinogradnomu vinі "Kagor" vіtchiznjanogo virobnictva. A technique and technologies of food productions of restaurant industry and trade are progressive. 2012, no.1, pp. 224-229 (in Ukr.).

Ashu R., Chandravanshi B.S. Concentration levels of metals in commercially available Ethiopian roasted coffee powders and their infusions. Bull. Chem. Soc. Ethiop, 2011,vol. 25, no 1, pp 11-24.

Getachew T., Worku N. Determination of essentials and toxic metals in raw and roasted coffee in Bule Hora Woreda, Borena zone, Ethiopia. International Journal of Research (UR), 2014, vol.1, no 11, pp. 1386-1411.

Pohl P., Stelmach E., Welna M., Szymczycha-Madeja A. Determination of elemental composition of coffee using instrumental methods. Food Anal. Methods, 2013, vol. 6, pp. 598-613

Gogoasa I., Pirvu A., Alda L.M., Velciov A., Rada M., Bordean D.M., Moigradean D., Simion A. Gergen I. The mineral content of different coffee brands. J. Horticulture, Forestry and Biotechnology, 2013, vol. 14, no 4, pp. 68-71.

Osipova E.A. Jelektroanaliticheskie metody i problema ohrany okruzhajushhej sredy. Educational J. Soros, 2001, vol. 2, pp. 47 – 54 (in Russian).

Smoljar V.І., Petrashenko G.І. Vmіst kadmіju v harchovih produktah і racіonah ta jogo toksichnіst'. Problems of feed: are a research andpractice journal. Kiev, Medicina Ukraїni, 2010, no ½, pp.28-31 (in Ukr.).

Skal'nyj A.V., Rudakov I.A. Biojelementy v medicine [Bioelements are in medicine]. Moscow, Oniks XI vek, 2004, 272 p.

Noskova G.N., Zaichko A.V., Ivanova E.E. Mineralizacija pishhevyh produktov. [Mineralization of food products]. Prakt. ruk-vo. Tomsk, TPU, 2010, 30 p .

MBT 5061-89 Mediko-biologicheskie trebovanija i sanitarnye normy kachestva prodovol'stvennogo syr'ja I pishhevyh produktov [Jelektronnyj resurs]. [Dejstvujushhie s 1989-08-01]. Rezhim dostupa: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/v5061400-89

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-22

Як цитувати

Kupchik, E. Y. (2015). ВИЗНАЧЕННЯ ЦИНКУ, КАДМІЮ, СВИНЦЮ ТА МІДІ В ЗРАЗКАХ КАВИ. Вісник Одеського національного університету. Хімія, 20(4(56), 68–74. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2015.4(56).56696

Номер

Розділ

Статті