КІНЕТИКА ГІДРОЛІЗУ КАЗЕЇНУ ЗА ДОПОМОГОЮ ВІЛЬНОЇ І ІММОБІЛІЗОВАНОЇ ПЕПТИДАЗИ BACILLUS THURINGIENSIS VAR. ISRAELENSIS ІМВ В-7465

Автор(и)

  • O. V. Sevastyanov Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України, Ukraine
  • Yu. A. Shesterenko Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України, Ukraine
  • A. A. Rizhak Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України, Ukraine
  • I. I. Romanovska Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України, Ukraine
  • L. D. Varbanets Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-0947.2019.2(70).169214

Ключові слова:

кінетика, пептидаза, іммобілізація, матриця ПВС/хітозан

Анотація

Досліджено кінетику гідролізу казеїну вільною і вивільненою з плівок ПВС/хітозан пептидазою з Bacillus thuringiensis var. israelensis ІМВ В-7465. Показано, що тільки модифікований метод Ансона може бути застосований для визначення казеїнолітичної активності вивільненої з матриці пептидази. Визначено, що включення ензиму в плівку ПВС/хітозан істотно не впливає на Vмакс. гідролізу, тоді як Км збільшується в 1,3 рази. Виявлено інгібування вільної і вивільненої з плівок пептидази субстратом. Показано, що Кis останньої у 2,3 рази перевищує таку вільного ензиму, що дозволяє гідролізувати більші концентрації субстрату.

Посилання

Church F.C., Swaisgood H.E., Porter D.H., Catignani G.L. Spectrophotometric assay using o-phthaldialdehyde for determination of proteolysis in milk and isolated milk proteins. J. Dairy Sci., 1983, vol. 66, pp. 1219-1227. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(83)81926-2

Diyanat S., Homaei A., Mosaddegh E. Immobilization of Penaeus vannamei protease on ZnO nanoparticles for long-term use. Int. J. Biol. Macromol., 2018, vol. 118, pp. 92-98. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.06.075

Hartree E.F. Determination of protein: a modification of the Lowry method, that gives a linear photometric response. Analyt. Biochem., 1972, vol. 48 pp. 422-427. https://doi.org/10.1016/0003-2697(72)90094-2

Kumari A., Kaur B., Srivastava R., Sangwana R.S. Isolation and immobilization of alkaline protease on mesoporous silica and mesoporous ZSM-5 zeolite materials for improved catalytic properties. Biochem. Biophys. Rep., 2015, vol. 2 pp. 108–114. https://doi.org/10.1016/j.bbrep.2015.05.009

Keleti T. Osnovy fermentativnoy kinetiki. Moscow, Mir, 1990. 348 p. (in Russian)

Kunitz M. Crystalline soybean trypsin inhibitor. II. General properties. J. Gen. Physiol., 1947, vol. 30 pp. 291-310.

Li J., Cai J., Zhong L., Du Y. Immobilization of a protease on modified chitosan beads for the depolymerization of chitosan. Carbohydrate polym., 2012, vol. 87 pp. 2697-2705. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2011.11.062

Nwagu T.N., Ugwuodo C.J. Stabilizing bromelain for therapeutic applications by adsorption immobilization on spores of probiotic Bacillus. Int. J. Biol. Macromol., 2019, vol. 127 pp. 406-414. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.01.061

Petrova I.S., Vintsyunayte M.N. Opredeleniye proteoliticheskoy aktivnosti fermentnykh preparatov mikrobiologicheskogo proiskhozhdeniya. Prikl. biokhim. mikrobiol. 1966, vol. 2 pp. 322-327. (in Russian)

Ryzhak O.A., Dekina S.S., Shesterenko Ye.A., Dzyublyuk N.A. Fizyko-khimichni vlastyvosti immobilizovanoho proteyinu z Bacillus thuringiensis. XX naukova molodizhna konferentsiya «Problemy i dosyahnennya suchasnoyi khimiyi», 27-28 September 2018, Оdesa, 20018, P. 59. (in Ukrainian)

Sattar H., Aman A., Qader S.A.U. Agar-agar immobilization: An alternative approach for the entrapment of protease to improve the catalytic efficiency, thermal stability and recycling efficiency. Int. J. Biol. Macromol.,2018, vol. 111, pp. 917-922. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.01.105

Sevastyanov O.V., Shesterenko Yu.A., Ryzhak A.A., Romanovska I.I., Dziubliuk N.A., Varbanets L.D. Kinetics of casein hydrolysis by peptidase from Bacillus thuringiensis var. israelensis ІМВ В-7465. Ukr. Biochem. J., 2019 (in press).

Stohniy E.M., Chernyshenko V.O., Nidialkova N. A., Rebriev A.V., Varbanets L.D., Hadzhynova V.E., Chernyshenko T.M., Kolesnikova I.M., Lugovsko E.V. Mapping of residues of fibrinogen cleaved by protease II of Bacillus thuringiensis var. israelensis IMV B-7465. Ukr. Biochem. J., 2016, vol. 88(spec.issue), pp. 79-86. https://doi.org/10.15407/ubj88.si01.079

Teylor G. Vvedeniye v teoriyu oshibok. Moscow, Mir, 1985, 272 p. (in Russian)

Thakrar F.J., Singh S.P. Catalytic, thermodynamic and structural properties of an immobilized and highly thermostable alkaline protease from a haloalkaliphilic actinobacteria, Nocardiopsis alba TATA-5. Bioresour Technol., 2019, vol. 278, pp. 150-158. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2019.01.058

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-31

Як цитувати

Sevastyanov, O. V., Shesterenko, Y. A., Rizhak, A. A., Romanovska, I. I., & Varbanets, L. D. (2019). КІНЕТИКА ГІДРОЛІЗУ КАЗЕЇНУ ЗА ДОПОМОГОЮ ВІЛЬНОЇ І ІММОБІЛІЗОВАНОЇ ПЕПТИДАЗИ BACILLUS THURINGIENSIS VAR. ISRAELENSIS ІМВ В-7465. Вісник Одеського національного університету. Хімія, 24(2(70), 20–28. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2019.2(70).169214

Номер

Розділ

Статті